29/06/11

Irfan Makki feat. Maher Zain - I Believe

18/06/11

Selamat Hari Bapa

Jika di dalam bulan Mei kita menyambut hari untuk menghargai para ibu dan para guru, di dalam bulan Jun adalah masa untuk menunjukkan penghargaan kita kepada kaum bapa pula. Tidak kira apa panggilan yang anda beri sama ada ayah, abah, daddy, papa, bapak atau ayahanda sekalipun. Tarikhnya adalah 19 Jun 2011 dan jatuh pada hari Ahad minggu ketiga bulan Jun iaitu pada esok hari. Seperti Hari Ibu dan Hari Guru, anda disajikan dengan beberapa tips dan idea untuk meraikan hari tersebut. Untuk Hari Bapa disediakan beberapa cara untuk meraikannya bersama insan yang anda sayangi dan hormati ini.

Alhamdulillah, keluarga aku turut meraikannya pada tahun ini. Oleh yang demikian, seperti tahun-tahun sebelumnya, anak kami pasti akan menyediakan hidangan khas buat bapa kesayangan mereka En Saadon bin Fadli. Ingin tahu apa menu yang mereka hasilkan untuk Hari Bapa pada tahun ini? Jadi aku minta anak aku masakkan hidangan istimewa untuk bapa mereka pada malam ini, "STEAMBOAT SPECIAL" dan "JUS TEMBIKAI SPECIAL". (Gambar aku update kemudian)

Buat suami yang amat dikasihi dan dirindui setiap saat hayat ini, jutaan terima kasih buat segala-galanya. Tanpa kasih sayang, dorongan dan doamu tidak akan diriku kental untuk meneruskan perjuangan ini *Alhamdulillah*. Semoga Tuhan sentiasa meredhai dan memberkati hidupmu, Amin~ *tangisan kegembiraan!* >_<

Di ketika ini juga, bapa saya sudah 17 tahun kembali ke rahmatullah. Ketika itu anak sulung aku baru berumur satu tahun lebih. Kepada sesiapa yang masih mempunyai bapa, ambilah peluang untuk berbakti kepada bapa anda sementara mereka masih hidup.

Kepada semua bapa di Malaysia aku ucapkan "Selamat Menyambut Hari Bapa".

15/06/11

tunggu-tunggu, tapi tak sampai

Aduhai...bila la nak sampai surat lantikan dg41 ni...Ade kawan-kawan yang temuduga seminggu awal dah dapat surat, ade yang belum. Aku sangat-sangat perlukan surat tu untuk kursus induksi sebab zaman dulu tak ambil induksi....dikecualikan. Kalau tak ade surat tu tak boleh nak mohon....Nampaknya nak sah jawatan pun lambat...Nasib-nasib...

14/06/11

Cemburu Lelaki Mengikut Horoskop

Setiap insan yang dilahirkan pasti mempunyai perasaan cemburu. Tidak kira semasa zaman kanak-kanak, remaja mahupun di kala usia mencecah batas dewasa, perasaan cemburu tetap wujud dalam sanubari manusia. Bagi pasangan yang bercinta, cemburu sentiasa mewarnai hubungan kasih yang disemai bersama.

Cemburu sering dikaitkan dengan kaum Hawa. Percaya atau tidak, lelaki juga mempunyai perasaan cemburu yang terselindung di sebalik egonya. Malah tanpa disedari lelaki zaman ini juga ada kalanya menyimpan perasaan cemburu yang mengatasi kaum perempuan.

Jom kita lihat indeks cemburu kaum lelaki menurut bintang kelahiran…

Aquarius
Lelaki Aquarius biasanya akan menggunakan ayat-ayat yang memerli untuk menunjukkan cemburunya. Jangan ingat dia sedang bergurau. Apabila topik perbualannya hanya tertumpu pada seseorang saja, maka ternyatalah bahawa dia sedang cemburu.

Pisces
Lelaki yang paling mulia dan baik hati, lagi kuat cemburunya. Tak lain dan tak bukan adalah lelaki Pisces. Indeks cemburunya amat memeranjatkan. Kalau kekasihnya menderhaka kepadanya, dia akan menjadi seperti wanita meraung-raung. Air matanya juga akan tenggelamkan anda.

Aries
Lelaki Aries mempunyai sifat diktator secara semulajadi. Selain seorang yang memerintah, dia juga suka mengawal orang lain. Tidak kira dalam apa jua perkara, dia juga berharap menggunakan tenaga dan kuasanya untuk menyelesaikannya. Apabila berhadapan dengan musuh kekasih, dia akan segera mengambil tindakan untuk menyebabkan pihak lawan undur dari mengurat kekasihnnya.

Taurus
Lelaki Taurus adalah lelaki yang peramah dan sangat jujur. Tapi jangan ingat dia tidak tahu cemburu. Dia tidak dapat terima kekasihnya menderhaka kepadanya. sekiranya dia dapat tahu anda keluar makan malam dengan lelaki lain, buatlah persediaan untuk memberi penjelasan kepadanya.

Gemini
Lelaki Gemini hanya menganggap cemburu itu sebagai satu permainan saja. Dia ialah seorang yang suka bermain-main. Oleh itu, dia paling benci akan cinta secara paksa. Malah dia tidak akan mungkin melepaskan peluang untuk berkenalan dengan wanita lain walaupun sudah memiliki kekasih. Jadi, indeks cemburu lelaki Gemini adalah kurang berbanding dengan lelaki Zodiak lain.

Cancer
Secara kebetulan lelaki cancer terbalik dengan lelaki Gemini. Dia tidak akan berjauhan dengan kekasih malah selalu berhimpit dengan kekasih. Ini adalah kerana dia mempunyai perasaan kekosongan dan juga perasaan tidak selamat. ( jangan ingat hanya perempuan saja yang mempunyai perasaan tidak selamat.) Bayangkan kalau kekasihnya meninggalkanya, cemburu pasti akan menghuru-harakan dunia ini.

Leo
Lelaki Leo sangat ego dan juga sangat tabah. Dia tidak akan cemburu kerana perkara yang remeh temeh. Dia tidak akan menyebabkan air muka dirinya jatuh kerana cemburu. Walaupun kekasihnya telah melakukan perkara yang membuatkannya marah, namun dia tetap akan mengekalkan perasaan yang tenang untuk berbincang dengan kekasihnya.

Virgo
Cemburu lelaki Virgo amat memeranjatkan. Lelaki Virgo tidak mempunyai hati yang lapang dan juga pemikiran yang luas. Cemburu telah menjadi perkara biasa dalam kehidupan pasangan ini. Walaupun dia amat mencintai kekasihnya, namun tetap bergaduh besar dengan kekasih kerana cemburu.

Liba
Lelaki Libra mementingkan imejnya yang bertatatertib. Disebabkan cemburu akan menjejaskan imejnya, maka dia rela mengekalkan penampilan yang baik. Sebenarnya dia tidak ingin menimbulkan perselisihan dengan kekasih akibat cemburu yang akan menjejaskan hubungan mereka.

Scorpio
Semakin mendalam cinta terhadap kekasih semakin kuat cemburu. Inilah yang boleh menggambarkan lelaki scorpio. Dia menghormati dan cinta sepenuhnya terhadap kekasih. Tetapi cemburunya juga tidak kurang. Sekiranya kekasihnya menunjukkan sebarang kemusykilan, maka dia akan menunjukkan cemburunya.

Sagitarius
Lelaki Sagitarius juga boleh cemburu. Namun cemburunya datang dengan cepat, pergi juga cepat. Dia selalunya cemburu sebelum mengenal pasti perkara sebenarnya. Apabila mengetahui hal sebenarnya cemburu pun reda. Tapi, apabila dia ada matlamat baru dia akan meninggalkan kekasih yang sering membuatnya cemburu.

Capricorn
Lelaki Capricorn mempunyai sikap yang pesimistik. Dia merasa rendah diri di dalam kehidupan. Apabila dia berasa cemburu, dia tidak akan tunjukkan pada kekasihnya sebaliknya akan mengeluarkan ketidakpuasan ini pada tempat lain seperti sukan atau di tempat kerja.

13/06/11

Hari pertama sekolah

Salam Selamat 1 malaysia...
Hari ni hari pertama sekolah selepas 2 minggu cuti. Best ke? Memang tak best sebab dah lama cuti, mood kerja tak ada.Pulak tu hari ini masa mengajar full. Tak dapat nak rest. Naik ke tengahari baru aku dapat rehat. Harap-harap besok mood kerja aku tak macam hari ini...

11/06/11

4 square badge

Aku dah mula seronok main 4 square ni....First time aku check in ada dapat badge newbie spt gambar kat bawah ini.


Tengahari tadi aku dapat badge yang kedua iaitu bagde Local apabila kita chek in di 3 tempat yang berbeza dalam satu minggu.


Lepas ni aku ingat nak dapatkan badge adventure yang mana aku kena check in di 10 tempat yang berbeza. Seterusnya aku akan dapatkan badge yang lain di klik di sini

MLawak Minggu 11 Kuantan - Kumpulan Jambu Part1

MLawak Minggu 11 Kumpulan Sepah - Part8

MLawak Minggu 11 Nabil Part9

7/06/11

Chipmunks - Happy Birthday to You!!!



p/s : Ucapan Hari jadi dari suami

SEBUAH LAGU UNTUK MAMA.wmv



p/s : Lagu dari anak perempuan aku

Lafaz Yang Tersimpan - UNIC


p
p/s : Lagu dari seseorang yang kuanggap seperti anak aku sendiri......

6/06/11

Kelebihan Bulan Rejab

Assalamalaikum semua,
Hari ini 4 Rejab 1432 Hijrah, bermakna sudah 4 hari berlalu dan apabila kita bertanyakan anak-anak muda di luar sana, bulan Islam apa sekarang ni??Berapa haribulan Islam hari ini? Mungkin ramai yang tidak dapat menjawabnya dengan tepat dan betul kerana anak-anak muda pada masa ini lebih menjurus kepada keseronokan nikmat dunia tambahan pula banyaknya rancangan realiti berbentuk hiburan di stesyen televisyen. Ini pastinya membuatkan anak-anak muda kita lupa akan bulan Islam ini. Justeru, marilah kita merebut kelebihan di bulan Rejab ini dan disampaikan kepada yang lain.

Sabda nabi S.A.W : “Sesungguhnya bulan Rejab itu bulan Allah, bulan Syaaban itu bulanku dan bulan Ramadhan bulan umatku.” Bulan Rejab adalah salah satu bulan yang sangat dimuliakan dalam Islam. Pintu rahmat daripada Allah terbuka luas bagi hamba-hambaNya yang inginkan kesejahteraan jiwa dan ketenangan fikiran. Berikut merupakan kelebihan bulan Rejab:

1.Malam awal Rejab mustajab doanya
2.Puasa sehari pada bulan Rejab mendapat pahala syurga yang tertinggi (Firdaus).
3.Puasa 2 hari dilipatgandakan pahalanya
4.Puasa 3 hari mendapat dijadikan parit yang panjang yang menghalang dia ke neraka (panjangnya setahun perjalanan)
5.Puasa 4 hari diafiatkan daripada bala dan daripada penyakit yang besar-besar dan daripada fitnah dajal di hari kiamat
6.Puasa 5 hari aman dari azab kubur
7.Puasa 6 hari keluar dari kubur bercahaya mukanya
8.Puasa 7 hari ditutup daripadanya 7 pintu neraka
9.Puasa 8 hari dibuka baginya 8 pintu syurga
10.Puasa 9 hari keluar dari kuburnya lalu menyeru ‘Lailahaillallah' tidak ditolak dia dari memasuki syurga
11.Puasa 10 hari, Allah jadikan baginya hamparan perhentian di Titian Sirotulmustaqim pada tiap-tiap satu batu.

Kesimpulannya, bulan Rejab merupakan sebuah bulan yang banyak keistimewaannya yang dijanjikan oleh Allah S.W.T kepada umat-Nya, kerana Rejab adalah bulan Allah. Pintu rahmat terbuka luas kepada umat-Nya untuk bertaubat dan memohon ampun di atas dosa-dosa yang lepas. Namun begitu, suka diingatkan bahawa kita perlu mengerjakan segala amalan yang dituntut ini dengan sifat ikhlas, rendah diri dan tawwaduk agar ganjaran yang akan diperolehi itu ada keberkatannya.

Wasallam.

p/s :“Kembalilah kepada Tuhan kamu dengan memohon keampunan dari dosa-dosa kamu dan hindarkanlah perbuatan maksiat dalam bulan mulia iaitu bulan Rejab.”

Jom 4square pulak

4quare adalah sebuah aplikasi handphone yang membantu user-nya untuk menemukan sebuah cara baru dalam melakukan eksplorasi sebuah kota. 4square bisa dikatakan sebuah applikasi berbasis GIS(Geographic Information System). 4quare juga membantu user-nya untuk bertemu dengan teman-teman dalam dunia maya. 4quare merupakan sebuah situs web jejaring sosial yang berdasar kepada lokasi dari si pengguna. Pengguna dari situs web ini bisa memberitahukan lokasi terbarunya atau yang disebut check-in.

Bagaimana Menggunakan 4square

Istilah Check in merupakan sebuah penandaan tempat dimana kita berada sekarang. Kita boleh Check-in menggunakan Google Maps tempat-tempat yang berada dekat dengan lokasi kita sekarang. Kalau memang belum ke tempatnya (venue) silakan add venue. Setelah kita Check-in, kita juga boleh “Shout-Out”, yaitu memberitahu tentang sesuatu kepada teman kita.Dengan foursquare, status kita boleh di share dengan teman-teman kita di Facebook dan Twitter.

Selain menggunakan Handphone, kita juga bisa shout-out dan check-in melalui PC atau Laptop, iaitu dengan menggunakan aplikasi yang disediakan pada menu Application pada 4quare. Yang saya gunakan adalah dengan Add-Ons Mozilla Firefox.

Langkah-langkah menggunakan Foursquare
1. Masuk ke http://foursquare.com
2. Klik “Join Now” dan isilah seluruh isian seperti pada gambar berikut
3. Setelah semua isian tersebur diisi, maka Klik “Join”. Maka akan tampil seperti gambar dibawah ini :


3. Klik Facebook atau Twitter untuk menambahkan teman, dan untuk Login awal di 4square. Maka akan ditampilkan teman kita yang ada di facebook *jika memilih facebook atau twitter *jika memilih twitter, lalu klik-lah “add friend” untuk menjadikan teman facebook atau twitter menjadi teman foursquare. Setelah itu klik “Continue to next step”

Check-in dan Shout-Out dengan Add-Ons Mozilla Firefox


 

Orang kata, kalau orang dah ada akaun pesbuk, akaun twitter tapi kena ada akaun 4square pulak. Aku ni tengah belajar menjerumuskan diri dalam 4square la ni. Pada mulanya bingung jugamacam mana cara nak 'chek in" guna komputer. Tengok kat pesbuk diorang 'chek in' guna BB. Masalahnya aku tak ada BB. So aku pun googlin sana sini, dapatla petunjuk bagaimana nak menggunakan 4square. Akhirnya semangat aku nak menggunakannya. Caranya mudah aje..


p/s : Kalau ada sesiapa yang ada akaun 4square, boleh la add kat saya untuk kita berkongsi lokasi secara maya....

3/06/11

Tafsiran Mimpi Menurut Islam


Mimpi Berkaitan Peristiwa Atau Kejadian

1. Bermimpi menunaikan solat alamatnya akan sempurna kerja di dunia dan akhirat.
2. Bermimpi berlaku perang sabil atau anda akan menunaikan haji alamatnya dosa anda akan diampunkan dunia dan akhirat
3. Bermimpi memasuki masjid haram atau melakukan tawaf di baitulallah alamatnya anda akan mendapat pahala dan nikmat akhirat dan jika seseorang itu berada dalam kesakitan ia akan segera sembuh
4. Bermimpi beri sedekah atau zakat fitrah anda akan berasa suka cita dan aman bahagia
5. Bermimpi memohon doa kepada Allah Taala atau membaca qur'an di rumah anda alamatnya anda akan terlepas daripada bahaya atau sempurna sesuatu pekerjaan yang dilakukan
6. Jika bermimpi membaca qur'an dengan suara yang lanjut alamatnya panjang usia anda
7. Jika bermimpi berpuasa alamatnya anda akan mendapat kekayaan atau menjadi orang yang berpakat besar
8. Jika bermimpi diri anda dalam keadaan bersujud alamatnya anda akan bertapa
9. Bermimpi sembahyangkan jenazah memberi alamat anda akan mendapat pahala di dunia dan akhirat
10. Jika bermimpi melihat pelita atau sesuatu yang menyala menandakan pekerjaan yang anda lakukan tidak dapat dilakukan oleh orang lain Bermimpi diri atau rumah anda terbakar menandakan anda akan mendapat ilmu kebajikan di dunia dan akhirat
11. Jika bermimpi melihat jalan masuk ke kebun atau sesuatu kawasan alamatnya anda akan mendapat berita yang gembira
12. Jika bermimpi melihat jalan yang lurus memberi alamat anda akan melakukan segala suruhan Allah Taala Jika bermimpi melihat jalan ke pekan memberi petunjuk anda akan mendapat keuntungan yang besar
13. Jika bermimpi melihat jalan yang sempit alamatnya anda akan mengalami kesukaran
14. Bermimpi perisai terlalu banyak di rumah anda alamatnya rumah anda dipeliharan daripada sebarang kejahatan
15. Bermimpi mengenai anak panah menandakan anda akan mendapat surat Jika bermimpi diri di panah orang alamatnya anda akan mengirim berita kepada orang
16. Bermimpi memanah kayu menandakan akan berlaku kematian
17. Bermimpi bermain besi memberi alamat sebarang pekerjaan yang dilakukan akan diakhiri dengan kejayaan
18. Bermimpi bermain dengan senjata menandakan seseorang itu akan mendapat kebaikan daripada apa yang dilakukan untuk kebajikan Bermimpi mengenai permata membawa petanda anda akan mendapat harta atau kenaikan pangkat
19. Bermimpi memakai gelang perak di kaki alamatnya anda akan mendapat kebajikan
20. Bermimpi duit terbelah dua alamatnya anda akan bergaduh
21. Bermimpi bertengkolok besar atau berbaju besar anda akan menjadi orang berpengaruh atau berpangkat besar
22. Bermimpi berkain hijau alamatnya segala kerja yang dilakukan akan mendapat keredhaan Allah Taala.
23. Bermimpi memakai kain memberi alamat anda akan mendapat keuntungan yang besar
24. Jika bermimpi kain di pinggang terkoyak alamat keluarganya akan mati dan kalau terkoyak baju alamat kematiannya
25. Bermimpi mengenai bunyi gendang di dalam rumah alamatnya pekerjaan anda diberkati
26. Jika bermimpi bunyi rebab alamat beroleh kegembiraan dalam hidup
27. Jika bermimpi makan kuih apam alamatnya anda akan mendapat harta dan jika makan sehidangan dengan raja atau orang besar kehendak anda akan tercapai
28. Bermimpi makan gula alamatnya seseorang akan berduka cita
29. Bermimpi makan makanan masam memberi alamat anda akan sakit atau berduka cita Jika bermimpi memakan ubat alamatnya anda akan berada dalam keadaan aman dan sentosa
30. Sekiranya bermimpi diri anda telah sembuh dari demam, menandakan cita-cita anda akan berjaya.
31. Jika bermimpi muka anda merah atau hitam menandakan anda akan mendapat bahaya.
32. Jika bermimpi gigi anda patah menandakan saudara anda akan mendapat kemalangan atau mati.
33. Jika bermimpi diri anda dipukul orang atau mengalami perdarahan menandakan anda akan kehilangan harta.
34. Jika bermimpi dimarahi guru, menandakan anda akan dimurkai oleh orang-orang besar.
35. Jika bermimpi rumah anda atau rumah orang lain runtuh alamatnya anda akan difitnah.
36. Jika bermimpi naik ke rumah besar atau mahligai yang indah anda akan memperoleh kebesaran di dunia dan akhirat.
37. Jika bermimpi membuat rumah atau dinding alamatnya anda akan memperolehi kekayaan dan selamat dalam kerjaya anda.
38. Jika bermimpi melihat rumah yang tinggi menandakan anda akan berkawan dengan orang jahat
39. Bermimpi tangga rumah patah menandakan anda akan dikhianati
40. Sekiranya di dalam mimpi anda anda berwudhuk alamatnya pekerjaan anda akan sempurna
41. Jika bermimpi tidak boleh berenang atau sesak nafas yang teramat sangat menandakan anda akan memperoleh harta atau ilmu
42. Sekiranya anda bermimpi berjalan atau berlayar ke sesuatu tempat yang jauh menandakan anda akan dipermuliakan orang
43. Bermimpikan ayam sabung menyambung menandakan anak lelaki anda akan berkawan dengan orang baik
44. Jika bermimpi melihat Allah Taala dengan ketiadaan yang menyerupai baginya dengan sesuatu , segala kehendak akan diperolehnya dan dialah Wali Allah yang beroleh kebesaran di dunia dan akhirat
45. Sekiranya seseorang bermimpi melihat Rasulullah s.a.w anda akan masuk syurga
46. Jika bermimpi melihat malaikat Jibrail a.s datang kepada anda, anda akan mendapat pahala di dunia dan akhirat
47. Jika di dalam mimpi seseorang itu melihat titian siratulmustaqim, seseorang itu akan mendapat pekerjaan yang baik dan dijauhi daripada kejahatan
48. Sekiranya bermimpi melihat pendita atau fakir, anda akan dikurniakan sesuatu oleh Allah s.a.w
49. Sekiranya bermimpi melihat lelaki lebih ramai daripada perempuan menandakan anda akan mendapat kebajikan
50. Jika bermimpi memegang dakwat atau kalam, alamatnya anda akan memperoleh isteri, ilmu dan harta yang halal
51. Jika bermimpi mata atau tubuh anda bercahaya alamatnya anda akan memperoleh kebajikan dengan sempurna
52. Jika bermimpi mencukur bulu ketiak menandakan anda akan terlepas dari harta yang ditanggung
53. Jika bermimpi berjumpa dengan orang alim alamatnya anda akan menjadi penghulu besar
54. Jika bermimpi memotong rambut menandakan anda akan bercerai dengan isteri
55. Bermimpi membuang darah menandakan anda akan sembuh dari penyakit
56. Jika bermimpi paras anda mempunyai perempuan alamatnya anda akan memperoleh harta atau anak
57. Jika bermimpi diri anda mati menandakan anda akan panjang umur tetapi jika bermimpi mati hidup semula alamatnya kehendak anda akan diperoleh
58. Sekiranya diri anda bermimpi dibawa ke kubur alamatnya anda akan beroleh kekayaan
59. Jika bermimpi kanak-kanak datang kepada anda menandakan anda akan memperoleh harta yang banyak


Mimpi Berkaitan Alam Semulajadi Dan Tanaman
1. Bermimpi mengenai batu-batu halus alamatnya anda akan terlepas dari kedukaan
2. Bermimpi makan tanah liat anda akan mendapat harta
3. Seseorang yang bermimpi emas yang banyak di dalam rumahnya alamatnya anda akan menjelaskan segala hutang piutang
4. Jika anda bermimpi hujan turun dengan lebat, anda akan mendapat rezeki berlipat kali ganda dan memperoleh rezeki yang halal.
5. Jika bermimpi bintang jatuh ke riba atau jatuh ke atas rumah menandakan anda akan memperoleh kejayaan dan dikurniakan anak yang baik.
6. Sekiranya bermimpi naik ke atas angin dan tetap di sana anda akan menjadi raja.
7. Sekiranya anda bermimpi melihat matahari dan bulan, bulan turun ke riba atau masuk ke lengan baju, anda akan memperolehi kejayaan di dunia.Sebaliknya jika melihat matahari terbelah dua atau hitam warnanya menandakan raja di negeri itu mati atau negeri itu akan mendapat huru-hara.
8. Jika bermimpi mendengar halilintar atau guruh petir menandakan sesuatu yang tidak baik akan berlaku.
9. Jika bermimpi tebu anda akan dimurahkan rezeki sebaliknya
10. jika bermimpi menanam sesuatu tanaman kemudian tanaman itu tumbuh menandakan anda akan memperoleh untung yang banyak
11. Bermimpi pohon gandum,padi atau kacang hidup dengan subur manandakan anda akan memperoleh rahmat allah, sebaliknya jika bermimpi menanam tanaman yang masam anda akan berduka-cita.
12. Jika bermimpi menanam kapas anda akan mendapat untung
13. Bermimpi air sungai mengalir dengan tenang menandakan anda akan terlepas dari bahaya.
14. Jika bermimpi air sungai kering anda akan memperoleh kesakitan
15. Jika anda bermimpi mandi dalam sungai menandakan anda akan beroleh rahmat
16. Jika bermimpi menyelam dalam sungai yang airnya sejuk alamatnya anda akan beroleh nikmat di dunia dan akhirat
17. Jika bermimpi air laut menjadi tawar atau manis anda akan memperoleh harta atau dijauhi dari sebarang bahaya.
18. Jika anda bermimpi air terlalu panas menandakan anda akan berduka cita.
19. Jika bermimpi makan buah timun alamatnya anda akan mendapat kebajikan atau berjumpa dengan orang yang mahir dalam ilmu pengetahuan
20. Bermimpi mengenai buah delima manis anda akan memperoleh kebajikan dan keuntungan dalam perniagaan
21. Bermimpi makan api memberi alamat beroleh isteri yang bijaksana
22. Bermimpi tentang emas,perak atau timah menandakan kerja yang dilakukan tidak mendapat sebarang keuntungan
23. Bermimpi emas bertahtakan permata anda akan mendapat kekayaan

Bermimpi Akan Haiwan
1. Jika bermimpi melihat kambing yang terlalu banyak menandakan pekerjaan anda akan memperoleh rezeki yang halal.
2. Sekiranya bermimpi naiki kuda atau unta, anda akan memperoleh kemuliaan dan kebajikan serta cita-cita anda akan dimakbulkan Allah.
3. Bermimpi naik gajah anda akan dipermuliakan orang dengan kebesaran.
4. Jika bermimpi membunuh gajah anda akan dihormati dan memperoleh kebahagian di dunia dan akhirat.
5. Jika bermimpi melihat gajah berjuang alamatnya orang-orang besar akan berkelahi sesama sendiri.
6. Jika bermimpi harimau datang kepada anda alamatnya anda akan memperoleh kehinaan
7. Jika bermimpi melihat babi atau anaknya menandakan orang itu melakukan pekerjaan terkutuk. Sebaliknya jika bermimpi membunuh babi atau tikus anda akan menunaikan haji atau memperoleh pahala haji.
8. Jika bermimpi pelanduk atau kijang datang kepada anda alamatnya anda akan memperolehi isteri yang jahat.
9. Jika bermimpi lebah bersarang dalam telaga atau sarangnya jatuh dalam telaga menandakan anda akan dipermuliakan orang
10. Sekiranya bermimpi anda ditangkap harimau, alamatnya anda akan diperdayakan orang
11. Bermimpi memandikan binatang menandakan seseorang itu akan sakit atau mendapat kebinasaan atau kehilangan sesuatu
12. Jika bermimpi melihat terlalu banyak ayam di bawah rumah anda atau di dalam kampung anda akan beroleh orang gaji atau hamba yang baik
13. Jika bermimpi bermain telor ayam menandakan anda akan berkawan dengan orang-orang jahat
14. Jika anda bermimpi bermain dengan burung hantu di rumah atau berhampiran dengan rumah anda menandakan ahli keluarga anda akan meninggal dunia
15. Sekiranya anda bermimpi burung merak datang kepada anda lalu anda tangkapnya menandakan anda akan memperoleh kekayaan atau mendapat anak lelaki
16. Jika bermimpi lebah, lalat atau nyamuk terlalu banyak alamatnya orang ramai akan berhijrah ke tempat anda
17. Jika bermimpi burung terbang ke rumah anda kemudian terbang ke rumah orang lain menandakan anda akan berduka cita
18. Bermimpi burung putih datang ke rumah menandakan anda akan memperoleh isteri yang budiman atau mendapat rezeki
19. Jika bermimpi menunggang naga menandakan semua kehendak diperoleh
20. Jika bermimpi dililit ular seluruh badan menandakan sesuatu yang buruk akan berlaku
21. Bermimpi kutu atau hama melekat di badan atau pakaian menandakan anda akan mendapat bencana
22. Bermimpi disengat binatang bisa menandakan anda akan mendapat kecelakaan
23. Jika bermimpi dipatuk ular seseorang itu akan mendapat suami atau isteri
24. Bermimpi makan telor ayam, pisang atau minyak alamatnya akan memperoleh keuntungan
25. Bermimpi memukat ikan alamatnya anda akan menjadi kaya atau mendapat keuntungan yang berlipat kali ganda
26. Bermimpi mencari burung alamatnya anda akan mendapat keuntungan dan dimurahkan rezeki
27. Bermimpi mendapat terlalu banyak najis menandakan anda akan kekurangan harta
28. Bermimpi mengenai najis besar menandakan anda akan mendapat kerugian
29. Jika bermimpi makan tahi alamatnya anda akan memperoleh harta yang halal dan akan sembuh dari penyakit
30. Jika bermimpi mencium bau kasturi atau anbar alamat orang itu akan sakit Bermimpi tubuh anda direnjis air mawar menandakan anda akan mendapat harta kekayaan yang halal

*p/s: Sebahagian dari mimpi yang kita alami mungkin adalah mainan tidur(gangguan syaitan). Bergantung kepada waktu kita tidur dan kebiasaanya mimpi yang benar selalu berlaku apabila keadaan kita tidur dengan nyenyak terutama 1 jam selepas lena tidur sehingga sebelum waktu subuh.
Setiap perkara yang berlaku, berserahlah kepada Qada dan Qadar kerana Allah SWT lah yang maha mengetahui. Wassalam.....:)

Terdapat ralat dalam alat ini

Template by:

Free Blog Templates