21/01/10

TIPS RUMAHTANGGA

Jadi sahabat suami

Elakkan menjadi seorang isteri yang pemarah dan sensitif. Jalinkan persahabatan dengan suami sehingga dia berasa selesa untuk berkongsi masalah dengan anda. Hubungan yang baik dan harmonis akan membuatkan suami anda selalu ingin pulang cepat dan berbual dengan anda. Selain itu jadilah pendengar yang setia dan baik terhadap semua cerita dan masalah suami. Perhatian isteri terhadap suami akan memberikan impak ang mendalam pada diri suami. Amin.....

Saling percaya mempercayai pasangan

Sebagai suami isteri kita hendaklah saling mempercayai dan bersikap terbuka antara satu sama lain. Ini mengelakkan perasaan curiga terhadap pasangan. Dengan ini perkahwinan akan berdiri teguh walau apapun yang berlaku. Sekiranya tiada sikap terbuka dan mempercayai antara satu sama lain, wujudlah pertengkaran dan pertelingkahan yang akhirnya membawa kepada kehancuran rumahtangga.

Bersolek untuk suami
Sebagai isteri kita hendaklah sentiasa cantik pada pandangan mata suami. Isteri seringkali terlupa menjaga penampilan diri atau bersolek untuk suami yang tercinta. Ketika berada di rumah seharusnya isteri memakai pakaian yang kemas dan bersoleklah seperti biasa sewaktu hendak keluar rumah. Janganlah hanya memakai T-Shirt dan berkain batik dengan wajah yang pucat. Pakailah sesuatu yang seksi dan bersoleklah sedikit supaya apabila suami pulang ke rumah disambut oleh isteri yang cantik dan manis.

Waktu berdua-duaan
Walaupun sudah beranak pinak namun waktu berdua-duaan dengan pasangan perlu ada. Ajaklah pasangan anda keluar berdua-duaan seperti zaman mula-mula bercinta. Jika pasangan kita menolak untuk melakukan perkara katakan anda teringin untuk melakukan perkara yang dilakukan semasa berdating dulu. Pasti pasangan anda tidak sanggup menolak pelawaan anda. Selamat mencuba....

TIPS KECANTIKAN

Menegangkan muka

Bagi ibu-ibu macam saya, diharap petua ini dapat dijadikan amalan. Untuk menegangkan kulit muka kita boleh menggunakan beberapa biji manjakani dengan menjemurnya seharian pada cahaya matahari. Tumbuk sehingga halus kemudian bancuh dengan sedikit air suam. Sapukan pada permukaan muka seperti memakai masker. Amalkan selama dua minggu...InsyaAllah kulit muka anda akan kelihatan muda dan tegang.

Menghilangkan bau badan


Orang perempuan memang mempunyai bau badan yang kuat berbanding kaum lelaki. Orang akan menjauhi kita sekiranya ini terjadi. Saya ada petua untuk itu.
Ambil 4 biji buah limau nipis dan perahkan airnya. Air perahan tadi digosokkan ke seluruh badan terutamanya pada bahagian bawah lengan dengan menggunakan sehelai tuala kecil yang bersih. Amalkan 2 atau 3 kali seminggu sebelum mandi. InsyaAllah badan anda tidak akan berbau lagi.

Menghilangkan kelemumur

Setiap orang inginkan rambut yang cantik yang bebas dari kelemumur. Lebih-lebih lagi bagi wanita yang memakai tudung. Ini adalah petua yang saya rasa boleh diamalkan.
Ambil beberapa biji buah mengkudu masak, basuh dan kisar sehingga hancur. Kemudian sapukan pada seluruh kulit kepala sambil mengurut-urut bahagian kepala selama 10 hingga 15 minit. Bilas seperti biasa sehingga bersih. Lakukan beberapa kali sehingga rambut bebas dari kelumumur.

Mengelakkan muka kelihatan sembab

Ini juga satu petua yang boleh diamalkan samada untuk lelaki mahupun wanita.
Ambil sebiji putih telor, sedikit minyak zaitun, bunga melur, sebiji limau nipis dan sedikit badam. Semua bahan tersebut dikisar, kemudian dipupurkan pada muka. Biarkan selama 10 hingga 15 minit. Cuci muka sehingga bersih. Selamat mencuba.

Rambut cepat panjang
Sebelum tidur basahkan rambut. Biarkan rambut lembap sehingga pagi. Insya-Allah rambut anda akan cepat panjang jika diamalkannya setiap hari.

Terdapat ralat dalam alat ini

Template by:

Free Blog Templates