9/08/11

MIHUN SUP UC

Assalamualaikum pada pembaca blog yang tersinggah kat blog aku ni.
Entah kenapa aku jadi rajin nak update blog aku dengan resepi masakan yang aku masak bulan puasa ni. Ermm....tak kisahlah, tengah ada mood ni. So, hari ni aku nak masak sejenis masakan yang simpel tapi mengandungi diet yang seimbang. Pikir punya pikir, ha...hari ni aku nak masak mihun sup uc...Mihun sup ni kalau nak makan mesti kena ada sambal kicap baru sedap....So, kat bawah ni ade resepi macam mana nak masak benda alah tu...


Mihun yang dah siap untuk dimakan.....


Bahan-bahan.
Bihun untuk
ayam dipotong kecil-kecil
1 pokok sawi
Segenggam taugeh
Daun bawang dipotong halus
Daun sup dipotong halus
Segenggam bawang goreng
bawang merah
bawang putih
Seinci halia
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
lada putih
Garam
serbuk cukup rasa
6 biji cili padi
1 biji limau nipis (diambil jusnya)
Kicap manis
Minyak untuk menumis
Air

Cara-cara
1.Rendam bihun dalam bekas berisi air kemudian celur dalam air panas.
2.Tumbuk lada putih, bawang merah, bawang putih & halia
3.Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan tumbuk tadi bersama kulit kayu manis dan bunga lawang
4.Setelah bahan2 tumis kelihatan perang, masukkan ayam dan gaul2kan sehingga kulit ayam kelihatan sedikit perang
5.Setelah itu, masukkan air secukupnya
6.Setelah air menggelegak, masukkan pula sedikit rempah kurma (anggaran 1 sudu teh)
7.Masukkan garam & serbuk cuku rasa secukupnya, kacau, tutup periuk dan perlahankan api. Biarkan sup mereneh.
8.Setelah ayam dalam sup masak elok, masukkan sawi. & bihun
9.Setelah siap, bolehlah masukkan bihun ke dalam mangkuk. Taburkan daun bawang, daun sup & bawang goreng di atasnya.
10.Hidang dengan sambal kicap
 
Bahan untuk sambal kicap.
Untuk sambal kicapnya, tumbuk cili padi, seulas bawang merah & seulas bawang putih. Kemudian, masukkan kicap pekat manis dan jus limau nipis




Terdapat ralat dalam alat ini

Template by:

Free Blog Templates