28/09/11

HARAPAN AKU SEBAGAI GURU

Hari ini dah masuk setengah bulan anak-anak murid aku mengambil peperiksaan UPSR. Sebelum mereka semua menduduki peperiksaan aku dan cikgu-cikgu tahun 6 yang lain bersungguh-sungguh mencurahkan segala ilmu yang ada dengan harapan mereka akan mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan tersebut. Itu sebabnya diadakan "Mini Asrama". Walaupun mungkin ada masalah dimana-mana, masalah tersebut dapat deselesaikan dengan baik. Apapun, aku harapkan yang terbaik dari murid tahun 6. Ada 1 orang anak yang aku harapkan. Aku berdoa dia berjaya dan mendapat 5A dalam UPSR kali ini. Kepada anak murid aku yang lain aku juga sangat berharap mereka cemerlang dalam UPSR nanti. Ada habuan jika mereka berjaya. Bukan hendak mengumpan atau mengupah, tetapi sedikit dorongan agar mereka lebih berjaya pada masa hadapan.

Apakah perasaan anda? Gembira atau tidak? Sedih atau risau? Kacau bilau? Sabarkan dan tenangkan hati anda. Doakan yang terbaik untuk mereka agar mereka cemerlang dalam peperiksaan ini. Walaupun nampak kecil bagi sesetengah orang, tetapi ini ada titik mula bagi murid tahun ini mengenal peperiksaan penting seperti UPSR. Ramai yang tidak nampak impaknya, tetapi aku harap kesannya akan memberikan faedah kepada semua orang. Baik kepada guru sekolah, guru mata pelajaran, guru besar, ibu bapa, pihak sekolah dan juga murid tahun 6 sendiri.

Ramai juga yang bertanya adakah soalan bocor upsr tahun ini atau berjayakan mereka meneka soalan UPSR kali ini? Tepatkah tajuk yang dicari dan silibus mana yang keluar pada peperiksaan kali ini? Kita hanya tahu selepas pegawai peperiksaan membuka kertas soalan sahaja. Hehe..tunggu dan lihat. Tak perlu nak sibuk cari soalan bocor dan bagi kepada murid tahun 6. Biarkan mereka berjaya dengan keupayaan mereka sendiri sekarang tanpa bantuan sesiapa. Kita berserah dan berdoa sahaja.

26/09/11

Cerita pasal raya

Assalamualaikum,
Hari ni dah 28 Syawal, tapi aku baru nak cerita pasal raya nih. Takpe, raya kan sebulan. Alhamdulillah, tahun ini dapat juga aku beraya bersama-sama famili, adik-beradik, anak-anak buah yang semua dah besar panjang dan emak aku kecuali kakak ipar aku kerana menjaga emaknya yang sakit di hospital dan abang ipar aku yang menunaikan umrah. Aku rasa, tak mahu cerita banyak, cuma gambar yang akan menceritakannya raya lepas dengan mereka semua.

Hari raya pertama (1 syawal)
gamba famili dengan baju kale sedondon

rumah wak fatimah
rumah nenek turina

rumah nenek japar

rumah mahathir

suka korang yer...


makan-makan bagi abis, nanti boleh isi lagi balang tu...



Hari raya kedua (2 syawal)

rumah wak harun
  
posing sangatla diorang ni..

bergambar adik-beradik kecuali wak udin...

sibuk sangat si cerewet tu amik gambar...

rumah lik jalal

aduh korang ni asyik berposing jer...

rumah abang kemi

tahun ni wak seh baru dapat beraya...rasanya berbelas tahun tak raya kot...

~ Hari raya seterusnya tiada gambar sebab diorang semua beraya sendiri-sendiri~

25/09/11

Lama tak update blog ni

Salam sejahtera buat semua pengunjung blog yang tersinggah di blog aku ni. Sejak sebulan yang lepas ,blog ni lama tak berudpate,bukan apa,sebenarnya saya masih blogging namum akan memberikan sedikit tumpuan kepada peperiksaan UPSR, maklumlah aku mengajar tahun 6.

Hari ini mood agak baik, pepagi lagi aku mengupdate blog sekolah ~ skbukitbangkong.blogspot.com ~aku yang jugak dah lama tak terupdate oleh kerana kesibukan masa aku.Harap maaf kepada semua pembaca semua.InsyaAllah aku akan mengupdate blog ini dengan post2 menarik,ok....

Terdapat ralat dalam alat ini

Template by:

Free Blog Templates